Kukuruz

Kukuruz je jednogodišnja biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Gaji se u umerenim i toplim delovima sveta u velikom broju podvrsta, varijeteta i sorti.
Upotrebljava se za ishranu ljudi i domaćih životinja i za industrijsku proizvodnju.
Mlevenjem zrna kukuruza dobija se kukuruzno brašno koje se koristi za ljudsku ishranu.
Od kukuruza se dobija skrob koji se koristi u razne svrhe. Proizvodi se i farmaceutski skrob koji ima različitu primenu u medicini i farmaciji.
Od klica izvađenih iz zrelog kukuruza pravi se vrlo hranljivo i lekovito ulje veoma bogato gliceridima nezasićenih masnih kiselina i fitosterolima a sadrži i liposolubilne vitamine.
Kukuruz sadrži malo kalorija, a dosta korisnih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu.
Kukuruz potiče iz Amerike, a u Evropu ga je doneo Kolumbo, tako da se sada uzgaja u celom svetu.